Wat is acupunctuur

INTRODUCTIE

Acupunctuur is onderdeel van de chinese geneeskunde die ruim 2000 jaar geleden in China is ontstaan. Op dit moment wordt acupunctuur over de hele wereld toegepast en is door de Wereldgezondheidsorganisatie [WHO] officieel erkend. Andere onderdelen van de Chinese geneeskunde zijn kruidentherapie ,Tuina [meridiaanmassage] en Qi Cong.

WAT IS ACUPUNCTUUR

In ons lichaam bevinden zich ingewikkelde netwerken van banen [de meridianen] waardoor onze energie [Qi] in het lichaam wordt verspreid. De meridianen maken contact met de organen en worden hiernaar vernoemd [bv. een maagmeridiaan en een niermeridiaan]. De meridianen voeden en bevochtigen elk deel van ons lichaam. De Qi dient altijd gelijkmatig te stromen en in voldoende mate aanwezig te zijn.

Door lichamelijke factoren, maar ook door psychische en emotionele overbelasting kunnen Qi-blokkades ontstaan. De Qi verdeling kan verstoord raken. Dit kan leiden tot pijn, ongemak of ziekte. Meestal kan het lichaam een disbalans gemakkelijk terug in evenwicht brengen. In een situatie van ziekte is het lichaam echter niet in staat het evenwicht te herstellen. Acupunctuur kan daarbij helpen.

Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Deze punten worden met dunne naaldjes aangeprikt. Hierdoor kan de acupuncturist de energie weer vrij laten stromen waardoor de klachten verdwijnen.

Een voorbeeld:

Bij hoofdpijn is de pijn het gevolg van een energetische disbalans in het lichaam. Een aanpak die uitsluitend gericht is op het bestrijden van pijn in het hoofd zal niet afdoende zijn om de klacht volledig te genezen. De energetische disbalans in het lichaam zal telkens weer opnieuw hoofdpijn veroorzaken. De acupunctuurbehandeling is niet alleen gericht op het wegnemen van de klacht. De acupuncturist zal ook het energetisch evenwicht in het lichaam herstellen.

JAPANSE ACUPUNCTUUR
Kiiko Matsumoto style:

Deze vorm van acupunctuur maakt gebruik van reflexpunten op het lichaam. Het is een erg verfijnde vorm van acupunctuur. Aan de hand van spanning van die reflexpunten kan een nauwkeurige diagnose gemaakt worden van de oorzaak van de klachten. Steeds wordt gecontroleerd of de reflexpunten soepeler worden. Door het aanprikken van die punten komt er meer ontspanning in het lichaam en de geest. Er wordt gebruik gemaakt van dunne naaldjes waardoor deze vorm minder pijnlijk is.

Acupunctuur kan een waardevolle aanvulling zijn naast westerse therapie├źn zoals medicijnen of psychotherapie.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie over acupunctuur kunt u terecht op de website van het NVA: www.acupunctuur.nl